Slipsknut Four in hand

Four-in-hand är den allra vanligaste och mest kända slipsknuten idag. Den kallas ibland för skolpojksknuten då det var vanligt att denna slipsknut användes i engelska skoluniformer. Om four-in-hand-knuten används på en vanlig tunn silkesslips är den en relativt smal slipsknut med en karakteristisk, asymmetrisk form. Om den knyts av en lite grövre slips så kommer den se förvånansvärt tjock ut, mer som en Windsor slipsknut. “Windsorknuten” var från början en four-in-hand-knut som knöts med en tjock, specialsydd silkesslips och användes av Hertigen av Windsor. Windsorknuten uppfanns senare av folket för att uppnå samma effekt som Hertigen fick.

Four-in-hand-knuten dök upp samtidigt som den moderna slipsen på 1850-talet och namnet har även använts för slipsen i sig. Slipsen och knuten kom som ett alternativ till den då väldigt populära kravatten. Det finns flera myter om hur den fått sitt namn, tex att chaufförerna av four-in-hand vagnarna knöt sina halsdukar med denna slipsknut, det troligaste är dock att medlemmarna i “The Four-in-Hand Club” i London började använda slips med denna knut och då gjorde det modernt.

Four-in-hand-knuten passar vid alla tillfällen och alla slipsar och skjortor, förutsett att den görs på rätt sätt. En bred krage kräver en tjockare slips och en smalare krage en smalare slips.


Till denna slipsknut passar både smala och breda slipsar.

Slipssajten knytslips.se har gjort en film om hur man knyter Four in hand-knutar.