Flugor

Fluga eller mer formellt rosett, är en form av kravatt för herrar. Som framgår av den ursprungliga benämningen knyts detta herrplagg just som en rosett, det vill säga som en skoknut; detta sker med en enkel respektive en dubbelvikt tamp på vardera sidan om mittknuten. I handeln säljs även färdigknutna flugor, vilket dock av många bedöms som mindre korrekt. Stilhistorikern Malin Birch-Jensen har till exempel skrivit om en “riktig gentleman” att denne “kan knyta både slips och fluga och skulle aldrig drömma om att köpa dem färdigknutna”.
I svenska herrekiperingar används i dag ofta den oegentligta benämningen butterfly om riktiga flugor till skillnad från färdigknutna. Butterfly är dock egentligen endast benämningen på en modell av fluga med breda, vidgande ändar. Motsatsen är den med rakare och smalare ändar försedda batwing. Den generella engelska beteckningen för fluga är bow tie.
Den moderna flugan liksom slipsen föddes i mitten av 1800-talet, då lägre modeller av skjortkragar än tidigare framtvingade smalare kravatter. Flugliknande kravattarrangemang återfinns dock på bilder ända tillbaka till 1600-talet, då som ett komplement till tidens långa spetskrås.
Flugan hade sin ungefärliga storhetstid under perioden från sekelskiftet 1900 fram till och med 1940-talet med en kortare renässans på 1960-talet. I dag är flugan tämligen ovanlig som vardagsplagg men alltjämt obligatorisk till högtidsklädsel såsom frack (vit fluga) och smoking (svart fluga).Wikipedia 2011-10-30